4. tammikuuta 2017

Sokeririippuvuus, keksitty tekosyy

Nyt, kun tammikuuta ja vuotta 2017 on lusittu jo hieman alkuun niin alkaa ensimmäiset uudenvuoden lupaukset dieeteistä ja sokerittoman elämän aloittamisesta olla rikottu. Mutta onko oikeasti olemassa sokeririippuvuus?



Ihan alkuun täytyy todeta, että sokeri ei aiheuta riippuvuutta, kuten esimerkiksi nikotiini. Joten koko sokeririippuvuudesta puhuminen on vähän kuin tarua tai urbaania legendaa. Ja tarkemmin mietittynä ethän edes halua sokeria esimerkiksi sokeripalojen muodossa, vaan enemmin tuotteita, jotka sisältävät runsaasti sokeria, kuten karkit, limsat ja leivokset.

Mutta sokerin aiheuttama riippuvuuden tunne ei itse asiassa johdu sokerista itsestään. Usein sokeripitoisiin tuotteisiin liittyy muistoja, jonka takia niistä on vaikea päästää irti. Sokeripitoisia tuotteita pidetään myös usein palkintona onnistumisen jälkeen. Onnistuminen voi tarkoittaa työpäivän läpi jaksamista tai hyvän koenumeron saamista.


Myös minä olen ollut koukussa sokerituotteisiin. Kävin muutama vuosi sitten usein koulun jälkeen hakemassa suklaapatukan, jonka söin ”palkinnoksi”, että olin jaksanut koulupäivän tai olin onnistunut kokeessa. Jäin siis koukkuun siihen tunteeseen, kun tiesin onnistuneeni ja saavani syödä suklaata, enkä itse suklaaseen mitä silloin luulin.


Olin piilottanut aina karkkipaperit, koska häpesin tavallaan suklaan syömistäni, koska muuten söin terveellisesti ja olin urheilullinen. Ja alkurysäyksenä sokerikoukusta eroon pääsyyn toimikin se, kun äitini löysi kätkemäni karkkipaperit.  Niitä oli järkyttävän paljon ja aloin heti miettiä mitä muuta silläkin rahalla olisi saanut.
Jos itse haluat sokerista eroon kannattaa miettiä, mikä sinut saa syömään sokeria. Liittyykö siihen tilanne, tunne vai mikä? Kun tiedostat asian voit yrittää saada tilanteeseen muutoksen. Esimerkiksi minä aloin palkita itseäni terveellisemmillä ruuilla sekä urheilulla  suklaan sijaan.


Mutta sokerista ei silti tarvitse täysin kieltäytyä. On täysin sallittua välillä herkutella ja syödä hieman lempi sokeriherkkujasi, kuten ottaa sen patukan suklaata tai jonkin leivoksen, mutta tärkeintä on tässäkin asiassa muistaa kohtuus. J

19 kommenttia:

  1. Hyvä teksti! Mä jään seuraileen sun blogia :)

    millatt.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Tuo on ihan totta, tuo kohtuus! :) Tosi hyvin kirjoitettu muutenkin aiheesta.

    VastaaPoista
  3. Hyviä pointteja sulla tässä postauksessa! :>

    https://adaemmimaaria.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  4. Hyvä postaus ja syön paljon varsinkin suklaata, koska mun tekee useesti mieli aina popsia jotain makeeta :D Voisin kyl korvata sen jollakin muulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti ja joo, toi suklaa oli kyl mullakin niin ihmeen koukuttavan oloista :D

      Poista
  5. Tämä pisti todella miettimään... itse oon siis monet vuodet syönyt karkkia ihan hulluna. Valehtelematta ihan joka päivä on herkkupäivä. En kyllä tiedä mistä se on sitten tarttunut muhun kiinni..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, itsekkin havahduin tosiaan vasta vuos sitte ja se oli aika järkytys kuin paljo sitä oikeesti niist pikkuherkutteluista yhteensä kertyy

      Poista
  6. Todella hyvä teksti! :-) Mulla tulee sokerinhimo aina yllättäen ja on kausia, jolloin en syö sokeri, sekä kausia, jolloin syön paljon sokeria. Myös seura vaikuttaa mun sokerin syöntiin. Usein, kun sitä ei ole tarjolla, ei tee edes mieli, mutta kun sitä on tarjolla, tulee myös sitten itsekin hankittua kaikkea makeaa, ja jää koukkuun. Sokerin himo pitäisikin korvata jollain hedelmillä! Ihana postaus! <3 Heti aloin miettimään omia tottumuksiani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja joo toi on niin totta, että sokeria ei ees tee mieli kun sitä ei oo tarjolla

      Poista
  7. Sokerista on kyllä oikeasti hankala päästä eroon! Ihan jo siitäkin syystä, et se sisältää paljon kaloreita ja meidän esi-isien aikaiset vaistot käskee syömään kaikkea kaloripitoista silloin kun sitä sattuu olemaan tarjolla - sen takia kaikki rasvainen ja/tai sokerinen tuntuukin maistuvan niin hyvältä. Nykyään vaan kun sitä kaloripitoista ruokaa on länsimaisessa yhteiskunnassa tarjolla ihan liikaa, mut meidän evoluutio ei oo vielä ehtinyt perään :D Itsekin vois yrittää vähentää herkuttelujaan kyllä taas!

    http://fiiaelina.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Ja toi on kans totta, kaloripitoista on vaan niin paljon tarjolla

      Poista
  8. Mielenkiintoinen postaus aihe ja hyviä pohdintoja. Tosi kiva tämä sinun blogisi ja tykkään sun kirjotustyylistä :)!
    Ps. täällä yksi joka mättää suklaata ihan liikaa :'D

    ♥: Sofia, fashionsituation.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja toi suklaan mättäminen tuntuu olevan aika yleinen ongelma :D

      Poista
  9. Todella mielenkiintoinen postaus. Aloin ihan miettimään omaa sokerin syöntiä ja mulle se on aina ollut mielialasta kiinni. Huonoina päivinä tekee enemmän mieli herkkuja kuin hyvinä päivinä. Ja varsinkin tiettynä aikana kuukaudessa, voisin syödä kaupan kaikki suklaat yhellä kertaa! :D

    http://petrajanica.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo,mullakin makea tuntuis maistuvan paremmin aina niinä huonoina päivinä.

      Poista